Ποδοσφαιρο και εμποριο.


Γραφω αυτα τα λογια με την ευκαιρια μιας συζητησης που ειχα με εναν πιτσιρικα στο facebook. Το θεμα ξεκινησε με το El Clásico ,Ρεαλ εναντιον Μπαρτσελονα ποια ειναι καλυτερη ,ποια εινια ιστορικοτερη κλπ κλπ..Ο εν λογω πιτσιρικας χαρακτηρησε την Ρεαλ ως "παντα δευτερη" και εγω του υπεδειξα τα εννια Ευρωπαικα και τα 32 ενχωρια πρωταθληματα της Ρεαλ. Μετα υπεπεσε στο κλασικοτατο λαθος της γενιας του λεγωντας : ενταξει μωρε και ποτε τα πηρε ; πριν ποσα χρονια ;  Και προφανως του απαντησα οτι αυτο δεν εχει καμια σημασια ,σημασια εχει το γεγονος που γραφει η ιστορια και αυτο μενει αναλοιοτο ειτε εγινε χτες ειτε πριν 100 χρονια. Πανω σε αυτό μου απαντησε ότι δηλαδη αμα μια ομαδα παιζει απιστευτα ένα διαστημα κα ισε δεκα χρονια παει χαλια θα πρεπει να την θεωρουμε καλυτερη ; Και εγω του απαντησα ότι ναι! Διαχρονικα τουλαχιστον είναι καλυτερη. Τι να κανουμε εννια Ευρωπαικα δεν τα εχει κανεις άλλος και ας ποναει.
Εν συνεχεια για να καταληξουμε και στο κυριο μερος αυτης της αναρτησης του ειπα ότι δεν αξιζει να χανουμε τον χρονο μας με ομαδες πετυχαινουν οσα πετυχαινουν κατά κυριο λογω ,χαρη στην εμπορικοτητα τους και στην ευνοικη μεταχειρηση που αυτή της δινει. Η απαντηση που πηρα ηταν η εξης : «όταν εισαι καλος σε κατι μην το κανεις τζαμπα».
Και εδώ είναι ολη η ουσια γιατι όπως απαντησα και στον πιτσιρικα ,το θεμα είναι να εισαι οντως καλος ,και όχι να αποκτας γοητρο και τιτλους λογω της εμπορικοτητας σου. Να νικας με την αξια σου όχι για να μην ζημιωθουν οι χορηγοι.Γιατι κακα τα ψεματα το ποδοσφαιρο και γενικοτερα ο αθλήτισμος εχουν γινει πλεον εμποριο. Και στο εμποριο πρωτος ερχεται οποιος κανει μεγαλυτερες πωλησεις. Γιατι ολο αυτό το σκηνικο που στηθικε με την Μπαρτσελονα και παλιοτερα με την Ρεαλ είναι μια μοδα που προωθειται με σκοπο να πουλανε περισσοτερες φανελες οι ομαδες και όχι μονο φανελες και όχι μονο οι ομαδες αλλα και ένα κατά πολύ ευρυτερο συνολο που ζει και εξαπλωνεται μεσα από αυτές. Χορηγοι ,ομοσπονδιες ,εταιριες που διαφημιζουν τα προιοντα τους και πολλοι αλλοι ακομα.
Μπαλα δεν μας εμαθε η μπαρτσελονα. Και μιας και λενε ολοι για το μοντελο ολοκληρωτικου ποδοσφαιρου της Μπαρτσα ,αυτό το ειχαμε δει (και πολύ καλυτερα μαλιστα) την δεκαετια του 50’ με την υπερομαδα του Φερεντς Πουσκας ,την μεγαλη Ουγγαρια! Την ομαδα που εριχνε 5αρες ,6αρες ,7αρες ακομα και 8αρες αδιακριτως. Την ομαδα που διεσυρε την Αγγλια με 6 – 3. Και την ομαδα που διελυσαν οι υπολοιπες  Ευρωπαικες δυναμεις. Αρχης γενομενης από τον τελικο του μουντιαλ του  54’ με την δυτικη Γερμανια και την ηταν με 3 – 2 των Ουγγρων από τους ντοπαρισμενους με μεθαμφεταμινες Γερμανους. Γεγονος που πλεον αποδεικνυεται με ερευνα του πανεπηστιμιου της λειψιας και η οποια χρηματοδοτειται από την ολυμπιακη επιτροπη της Γερμανιας.
Ολη αυτή η παραπομπη στο επος της Ουγγαριας γινεται για να καταλαβουν ολοι αυτοι οι πιτσιρικαδες ότι σημερα ότι το ποδοσφαιρο δεν μας το μαθε η Μπαρτσα αυτα τα χρονια το βλεπαμε εδώ και δεκαετιες. Απλα δεν ειχε τοσο αβανταρισμα. Για να καταλαβουνε πως ο Μεσι δεν είναι πια οσο παιχταρας τους εχουν κανει τα ΜΜΕ να πιστευουν πως είναι. Οποιος εχει δει τις τριπλες του Μπεμπετο ,τα φαλτσα του Πλατινι ,την ποδοσφαιρικη ευφυια του Εουσεμπιο (ποιος είναι αυτος ; θα ρωτησουν πολλοι  J γκουγκλαρετε το..) ,τον απιστευτο ποδοσφαιριστη που ομοιος του δεν εχει ξαναγενηθει και ακουει στο ονομα Πελε δεν μπορει να μπει σε συγκρισεις με Μεσι και με Κριστιανο Ροναλντο.. Και μιλαμε για την εποχη που ο αθλητισμος δεν ειχε γινει ακομα επαγκελματικος την εποχη που οι ποδοσφαιριστες ηταν απλοι ανθρωποι με τις δουλειες τους και την καθημερινοτητα τους ,όχι όπως σημερα που εχουν ένα ολκληρο επιτελειο να τους δινει ειδικα ατομικα προγραμματα γυμναστικης και διατροφης και το μονο που εχουν να κανουν είναι να ασχολουνται με τον εαυτουλη τους. Να σημειωσω ότι σκοπιμα δεν αναφερθηκε ο Μαραντονα διοτι τον θεωρο πολυδιαφημισμενο και υπερεκτιμημενο ακομα και για τον καιρο που δεν ειχε αρχισει τα ντοπαρισματα…
Για να δικαιολογησουμε και τον τιτλο της αναρτησης μας όμως ας παμε και στο ρεζουμε. Το αυταποδεικτο γεγονός  στο οποιο θελω να καταληξω είναι ότι ζουμε στην εποχη της βιομηχανιας παρασκευης προτυπων και ινδαλματων. Μιας βιομηχανιας που που δημιουργει τους σταρ και τους προωθεο όπως σε ολους τους χωρους ετσι και στο ποδοσφαιρο. Για να καταλαβουμε πως λειτουργουν τα πραγματα ας ξεκινησουμε από ένα βασικο θεμα. Τα εσοδα των ποδοσφαιρικων ομαδων. Το ιδιο ισχυει για όλα τα αθληματα βεβαια απλα χρησιμοποιω ως παραδειγμα το ποδοσφαιρο γιατι είναι το πιο διαδεδομενο αθλημα και εκει γινεται το μεγαλυτερο «παιχνιδι».
Κυρια πηγη εσοδων για μια ομαδα είναι το γηπεδο της ,οι χορηγοι και το chambions league  η και το κυπελλο uefa για άλλες ομαδες. Αναλογιστητε λοιπον τι κερδη βγαζουν οι ομαδες και οι αθλητικες εταιριες μονο από τις φανελες που πουλανε σε ολο τον κοσμο οι αθλητες τους. Ολοι ξερουμε φανταζουμε τι λευτα πεφτουν κάθε χρονο στους συλογους από τις ευρωπαικες διοργανωσεις. Και φετος μαλιστα αυτά τα λευτα αυξηθικαν αντι όπως θα περιμενε κανεις να μειωθουν λογω της κρισης. Αυτό λοιπον γινεται διοτι φυσικα με αυτην της την κινηση η ευρωπαικη ομοσπονδια φρονει ότι θα μεγαλωσουν τα κερδη της. Πως θα γινει αυτό ; Από τα τηλεοπτικα δικαιοματα ,από τις διαφμισεις που θα πεφτουν κατά την διαρκεια μεταδοσης των αγωνων αλλα τις διαφημισεις μεσα στο γηπεδο ειτε με προτζεκτορες ειτε στις πινακιδες γυρς από τον αγωνιστικο χωρο και πιστεψτε το προκειτα για πολλα χρηματα!
Όπως όμως προκυπτει από αυτό οσο περισοτερος κοσμος παει στο γηπεδο τοσο μεγαλωνουν τα κερδη. Γιατι μια εταιρια άλλο ποσο σου δινει αν την διαφημισεις σε 100 ανθρωπους και άλλο αν την διαφημισεις σε 100,000. Για να παει όμως ο κοσμος στο γηπεδο πρεπει να τον εμπνεει η ομαδα του και οι μεταγραφες είναι κραχτης για τον κοσμο,για να γινουν όμως αυτές πρεπει να υπαρχει ρευστοτητα ,ετσι δινοντας μεγαλες αμοιβες στις ομαδες που συμετεχουν στις ευρωπαικες διοργγανωσεις τους δινεις κινητρο να κανουν μεταγραφες. Μεταγραφες σημαινει πωλησεις φανελων κλπ κλπ .
Ετσι βεπουμε πως όλα ειναι ένα κυκλος που καταληγει στον ιδιο αξονα στο κερδος. Όμως το κερδος όπως περιγραψα παραπανω είναι μεγλαυτερο οσο μεγαλυτερο και το μεγεθος της ομαδας και φυσικα των οπαδων της ομαδας. Οποτε ολες αυτές οι εταιρες και οι ομοσπονδιες  που κερδιζουν από το ποδοσφαιρο ποιους εχουν συμφερον να προωθουν ; τις «μεγαλες»  ομαδες που προσελκυουν τις μεγαλες μαζες οπαδων και τις μεγαλες εταιριες πασης φυσεως προιοντων που θελουν τα διαφημισουνε. Για σκεφτητε αν παει τελικο ευρωπαικου ο ΠΑΟ ποσοι οπαδοι του θα ταξιδεψουν για να πανε να τον δουν ; 5 ; 10 χιλιαδες ; ποσοι οπαδοι του θα υπαρχουν όμως και στην οποια χωρα γινεται  ο τελικος 500 ; να πω 1000 ; εστω ολοι μαζι 11000 (που δεν παιζει να βγει τοσο μεγαλο νουμερο απλα δινω το πιο αισιοδοξο σεναριο) Ποσους φιλαθλους θα μαζευε η Μπαρτσελονα ; και ποσους θα ειχε στην οποιαδηποτε χωρα γινοταν ο τελικος ; τουλαχιστον στους τριπλασιους! Οποτε ποια ομαδα θα εφερνε μεγαλυτερα εσοδα στον τελικο ; για ποια ομαδα θα πληρωναν περισοτερα λευτα τα καναλια για να μεταδωσουν τον αγωνα της ; σε ποιας ομαδας τον αγωνα θα επενδειε την διαφημιση της μια εταρια ;
Οποτε από εκει πηγαζει η ευνοικη μεταχειρηση των μεγαλων ομαδων που ανεφερα στην αρχη της αναρτησης. Προωθουμε ότι μας αποφερει μεγαλυτερο κερδος. Αυτή είναι η αρχη του εμποριου.
Προς αποφυγην παρεξηγησεων δεν συμπαθω ουτε την Ρεαλ ουτε την Μπαρτσα. Οσοι με γνωριζουν το ξερουν αυτό. Αλλα δεν λεω σε καμια περιπτωση και ότι δεν αξιζαν τους τιτλους που πηραν. Λεω ότι καποιους από αυτους τους πηραν με σπρωξιμο ,αλοτε λιγοτερο αλοτε περισσοτερο.
Το σημαντικο είναι εμεις να καταλαβαινουμε τι παιχνιδια παιζονται και να μην γινομαστε πιονια τους. Ειδικα στις μερες μας είναι πολύ ευκολο. Ζουμε στην εποχη της πληροφοριας , την εποχη του ιντερνετ. Είναι πολύ ευκολο να βρισκουμε απαντησεις μονοι μας και να μην αρκουμαστε σε αυτές που μας πλασαρουν Είναι ωραια η μπαλιτσα και η κοντρα μεαξυ των ομαδων και η καζουρα όταν χανουμε η κερδιζουμε. Αλλα ως εκει. Δεν πρεπει να πωρωνόμαστε και να αφηνουμε να κανουν παιχνιδια με την αρωστια μας οι εμπορες…
Αυτά λοιπον για σημερα και ελπιζω να μην σας κουρασα με το μεγλαο μηκος της αναρτησης μου. Δεν σας λεω καλο χειμωνα μιας και ακοαμα δεν εχω παει διακοπες εγω ,κατι που θεου θέλοντος θα γινει στα μεσα Σεπτεμβρη.

ΥΓ
Καλη τυχη στην δυσκολη προσπαθεια που ξεκιναει για μια αξιοπρεπη πορεια στο πρωταθλημα η Παναθα μας.



Σχόλια